... - 1945
1909
Hokeja pirmssākumi Latvijā!

20. gadsimta sākumā Eiropā Kanādas hokejs kļūst populārs.

1906./07. gada ziemā biedrība “Kaiserwald” sāk spēlēt hokeju ar bumbiņu (bendijs). Nākamajā gadā treniņus uzsāk biedrība “Union” un vēl dažas biedrības. Tiek mēģināta arī Kanādas hokeja spēle, reizēm tiek spēlēta gan viena, gan otra spēle.

1907.-08. gada sezonā ar bendiju nodarbojas biedrība “Union” un vēl dažas citas biedrības.

  1. gadā tiek dibināta LIHG, vēlāk IIHF (Starptautiskā Hokeja federācija)

1909. gada 28. februārī Rīgā notiek pirmā hokeja spēle starp “Union” un “Strēlnieku dārza” komandu. Spēle notiek Rīgas Dārzkopības biedrības slidotavā, Grostonas ielā. Laukuma izmērs 35×50 m, katrā komandā 7 dalībnieki. Spēlēts tiek ar Kanādas un bendija hokeja nūjām. Spēlēja ar ripu, kas bieži pazuda sniegā. Uzvarēja “Union” ar rezultātu 4:3. Jaunā spēle radīja interesi, taču viedokļi dalījās, tajā laikā pārsvaru ieguva bendijs.

Laikā, kad Eiropā plosījās karš ar visām no tā izrietošajām sekām, par daudzām lietām bija jāaizmirst.

Divdesmito gadu otrā pusē, Eiropā sākās bendija noriets. 1924. gadā Rīgā ierodas Karalauču (Kēnigsberga) VfK (Verein für Körperübungen) hokejisti, un notiek divas spēles ar Rīgas Airētāju kluba komandu. Viena no tām notiek ar ripu, otra ar bumbiņu. Abās uzvarēja rīdzinieki – 2:1 un 9:0.

Pārorientēšanās uz Kanādas hokeju saistās ar 1929./30. gada ziemu. Rīgā un Liepājā notiek treniņi, biedrība “Strādnieku sports un sargs”(SSS) pieņem lēmumu pāriet no bendija uz hokeju.

1930. gada 15. februārī SSS Rīgas centra nodaļas slidotavā, Jāņa Asara ielā notiek attiecīgās sezonas pirmā oficiālā hokeja spēle Latvijā. Rīgas SSS uzvar Karalauču komandu ar 3:0. Uzvara tiek svinēta arī nākamajā dienā – 1:0.

1930. gada 21. februārī Liepājā “Olimpija” ar 2:1 uzvar “Hockey Balten”. Ir radusies interese. Zviedru speciālists Svens Jansons organizē apmācības kursu, bet pašmāju futbola slavenība Arvīds Jurgens dalās pieredzē, ko ieguvis Austrijā. Esam sākuši spēlēt hokeju!