PSRS čempionāti
PSRS meistarsacīkstes 1947

Pirmās PSRS meistarsacīkstes sākās 1946. gada 22. decembrī un turpinājās nedaudz ilgāk par mēnesi. Tajās piedalījās divpadsmit komandas, kas bija sadalītas trijās apakšgrupās. Latvijas PSR pārstāvēja Rīgas Dinamo, būtībā tā bija republikas hokeja izlase. Mūsu komanda tika iedalīta B apakšgrupā kopā ar Maskavas Spartak, Ļeņingradas un Tallinas Dinamo.

Rīdzinieki turnīru sāka Dinamo mazajā laukumā ar 5:1 pieveicot Tallinas hokejistus. Pēc tam Ļeņingradā ar 4:2, daļēji pateicoties arī vārtsarga Lapaiņa lieliskajai spēlei, pieveica vietējo Dinamo. Izšķirošā cīņa par uzvaru grupā notika Maskavā pret Spartak. Jau pirmajā mača minūtē komandas apmainījās vārtu guvumiem. Pēc brīža maskavieši izvirzījās vadībā, bet rīdzinieki sāka protestēt, uzskatot, ka ripa vārtos ieraidīta pa caurumu vārtu tīklā. Tiesneši caurumu rūpīgi aizlāpīja, bet vārtus tomēr ieskaitīja. Otrajā trešdaļā viesi zaudēja vēl vienus vārtus un rezultāts kļuva 2:4. Taču tūdaļ par rupjību no laukuma tika noraidīti divi mājinieki un Rīgas Dinamo panāca izlīdzinājumu 4:4. Taču vēlāk izrādījās, ka neskatoties uz rīdzinieku ievērojamo tehnisko pākumu, ar to bija par maz, lai gūtu panākumu visā spēlē. Maskavieši, kas bija fiziski pārāki uzvarēja ar 6:4.

Tālāk, turpat Maskavā, bija jāturpina cīņas gandarījuma turnīrā par ceturto vietu. Tika apspēlēta Kauņa (4:0), Arhangeļskas Vodņik  (4:1) un galvenā cīņa par uzvaru šajā gandarījuma turnīrā izvērtās  ar Maskavas Gaisa kara spēku (GKS) komandu. Pirmos un vienīgos vārtus mūsu komandai spēlē ar lielisku metienu guva Klāvs, bet GKS spēja rezultātu izlīdzināt – 1:1. Ar šādu rezultātu spēle arī noslēdzās un abam komandām bija vienāds punktu skaits – pa pieci. Galarezultātā ceturto vietu ieguva rīdzinieki, kuriem bija labāka gūto un zaudēto vārtu attiecība.

Par pirmajiem PSRS čempioniem kļuva Maskavas Dinamo.

Rīgas Dinamo: vārtsargi Roberts Lapainis, Harijs Mellups, aizsargi Nikolajs Ķesteris, Roberts Pakalns, Harijs Vītoliņš I, uzbrucēji Elmārs Bauris, Alfons Jēgers, Edgars Klāvs, Arvīds Pētersons, Mārtiņš Pētersons, Roberts Šūlmanis, Laimonis Zilpaušs. Treneris Jānis Dobelis.

Rīdziniekiem vārtus guva: Roberts Šūlmanis – 7, Edgars Klāvs – 6, Roberts Pakalns – 3, Alfons Jēgers un Harijs Vītoliņš I –  pa diviem, Elamārs Bauris un Arvīds Pētersons – pa vieniem.