PSRS čempionāti
PSRS čempionāts 1954

Šajā sezonā, atšķirībā no iepriekšējām, PSRS meistarsacīkstēs augstākajā līgā piedalījas tikai deviņas komandas, uzreiz uzsākot cīņu par medaļām. Rīgas Daugava trenera Harija Vītoliņa I vadībā sezonai gatavojās  Čeļabinskā. Komandas sastāvu papildināja trenera Alekseja Auziņa audzēknis Aleksejs Antonovs, kā arī no bendija jeb kā toreiz sauca krievu hokeja pārnākušie Sergejs Bogdanovs, Sergejs Holmogorovs, Kovaļovs, A. Muravjovs, Ļevs Ogerčuks. Viņiem bija daudz jāstrādā lai novērstu kļūdas tehnikā un taktikā jaunajā sporta veidā. Taču Holmogorovs un Kovaļovs vienības pamatsastāvā nenostiprinājās.

Pirmā riņķa spēles rīdzinieki aizvadīja turpat Čeļabinskā  kā arī Sverdlovskā. Daugava izcīnīja trīs uzvaras un cieta piecus zaudējumus, smagāko piedzīvojot pret PACN ar 2:14. Otro riņķi  mūsējie sāka ar divām spēlēm savā laukumā. Pret Ļeņingradas AVN zaudējām ar 3:6 un ar Čeļabinskas Avangard cīnījāmies neizšķirti 3:3. Tam sekoja trīs zaudējumi, vispirms  Maskavā piekāpāmies Kriļja sovetov ar 0:8,tad Rīgā ar Maskavas Dinamo 2:8 un PANC 1:8. Atlikušajās trīs spēlēs Daugava guva divas uzvaras un čempionāta noslēgumā ierindojās sestajā vietā.

PSRS kausa izcīņas pirmajā kārtā Ļeņingradā ar 11:4 uzvarējām vietējo Medin komandu, bet nākamajā kārtā, ar hokejam visai fantastisku rezultātu 30:2, tika sagrauts Tallinas Kalev. Ceturdaļfinālā Daugavai pretī stājās PANC vienība un pirmo trešdaļu rīdzinieki noslēdza ar rezultātu 2:0 savā labā. Taču pēc tam Maskavieši tomēr pierādīja savu pārākumu, uzvarot spēli ar 5:2.

Daugavas sniegums pēc sezonas izpelnījās kritiku. A Pētersons : „Vispārējais spēles līmenis nav paaugstinājies. Vairākumam hokejistu  (Šūlmanim, Niklasam un citiem) nav pietiekana slidošanas ātruma…

Daugavas hokejistiem ir samērā vāja metienu tehnikas izpratne – daudz nevietā izdarītu metienu.Neapmierina arī metienu tehniskais izpildījums. No vairāku spēļu analīzēm redzam, ka gandrīz katra otrā piespēle bija neprecīza.

Dažiem spēlētājiem, piemēram, Šūlmanim, Baurim, nav pietiekošas fiziskās sagatavotības. Nav arī ieteicams tas, ka Vītoliņš pats reizē ir spēlētājs un treneris.Vasarā komanda kopīgi netrenējas, bet katrs dara, ko atrod par labāku. No tā stipri pazeminās sporta meistarības līmenis.”

Daugava komandā spēlēja: vārtsargi Vladimirs Briedis, Imants Spundiņš; aizsargi Sergejs Bogdanovs, Arnolds Brauns, Alfons Jēgers, Nikolajs Ķesteris, Arvīds Niklass, Bruno Polis, Harijs Vītoliņš I (spēlējošais treneris); uzbrucēji Aleksejs Antonovs, Elmārs Bauris, Romualds Buļzgis, Miķalis Firsovs, A. Muravjovs, Ļevs Ogerčuks, Kārlis Ronis, Georgs Straupe, Voldemārs Šūlmanis.

Rīdzinieku vārtu guvēji: Elmārs Bauris – 14, Voldemārs Šūlmanis – 9, Kārlis Ronis  – 7, Aleksejs Antonovs, Alfons Jēgers un Ļevs Ogerčuks – pa 4, A. Muravjovs – 3, Harijs Vītoliņš I un Miķelis Firsovs – pa 2, Sergejs Bogdanivs – 1.