Latvijas čempionāti
Latvijas čempionāts 1934

Sākot no šīs sezonas, cīņā par Latvijas čempionu titulu piedalījās tikai Rīgas komandas. Liepājā meistarsacīkstēm pieteicās tikai “Olimpija”, bet ar vienu komandu nebija iespējams nokomplektēt vienu grupu. Turpmāk par Latvijas čempionvienību kļuva komanda, kura bija izcīnījusi visvairāk punktu un ierindojās turnīra tabulas pirmajā vietā.

1933./1934. g. sezonā starptautiskas sacīkstes aizvadīja Rīgas izlase, kā arī “Universitātes Sports” un “Union”. Taču valstsvienība togad nespēlēja, un lielā mērā tādēļ bija iespējams aizvadīt salīdzinoši pilnvērtīgu Latvijas čempionātu, kas norisinājās no 1933. gada decembra līdz 1934. gada martam. Norisinājās divu apļu turnīrs, un katrai komandai bija plānotas 10 spēles. Vienīgi turnīra pastarīte “Kaiserwald” dažas spēles neaizvadīja, un tās pretiniekiem tika piešķirtas uzvaras.

Pirmoreiz par Latvijas čempionvienību kļuva Rīgas “Armijas Sporta Klubs” (“ASK”), kas uzvarēja deviņās spēlēs no 10. No troņa bija gāzti līdzšinējie čempioni un sākās “ASK” laiks Latvijas hokejā. Karavīru komandas līderis bija Arvīds Jurgens – daudzpusīgs laukuma spēlētājs, komandas kapteinis un spēlējošais treneris. Jurgens bija viens no tiem, kurš pirs dažiem gadiem hokeju bija iepazinis Vīnē (Austrijā) un 30. gadu sākumā mācīja jauno sporta veidu interesentiem Rīgā.

Turnīra tabula. 1933/1934 (vieta, komanda, iegūtie un zaudētie punkti)

  1. “ASK” (Rīga)                        18:2
  2. “Universitātes Sports”       15:5
  3. “Rīgas Futbola Klubs”      10:10
  4. “Latvijas Sporta Biedrība” 9:11
  5. “Union”                                 8:12
  6. “Kaiserwald”                       0:20

Sezonas ievadā, 1933. gada decembrī, visas sešas čempionāta komandas aizvadīja tradicionālo Zibensturnīru ar saīsinātu spēles laiku. Zibensturnīrā uzvaru izcīnīja “Universitātes Sports”. Atsevišķi no Latvijas Ziemas sporta savienības (LZSS) rīkotajām Latvijas meistarsacīkstēm norisinājās čempionāts, ko rīkoja Strādnieku sporta biedrība “Cīņa” (SSB “Cīņa”). Šī organizācija t.s. strādnieku čempionāta rīkošanu bija pārņēmusi no kādreizējā “Strādnieku Sports un Sarga” (“SSS”), kur darbība bija apturēta 1933. gada rudenī. 1933./1934. g. sezonā par strādnieku čempionāta uzvarētājiem atkal kļuva “Rīgas centrs”. Šis arī bija pēdējais atsevišķi notikušais strādnieku čempionāts Latvijā. SSB “Cīņa” tika 1934. gadā slēgta, bet tās hokejisti turpmāk varēja iekļauties LZSS paspārnē startējušo hokeja komandu sastāvos.

Latvijas čempionāta uzvarētāju “ASK” (Rīga) sastāvs 1933./1934. g. sezonā

Vārtsargi: Egons Gīslers, Jansons

Laukuma spēlētāji: Arvīds Jurgens, J. Kalniņš, Ādolfs Ķempelis, Edgars Magone, Kārlis Paegle, Roberts Pakalns, Arvīds Pētersons, Ādolfs Petrovskis, V. Priede, Aleksandrs Rehtšprehers, Edgars Rieksts

Zibensturnīra uzvarētāju “Universitātes Sports” sastāvs 1933./1934. g. sezonā

Vārtsargs: Roberts Lapainis

Laukuma spēlētāji: Jānis Andriksons, Aleksejs Auziņš, Reinholds Beķeris, Roberts Bluķis, Andrejs Jessens, Edgars Klāvs, Jānis Kļaviņš, Augusts Ozols, Kārlis Pakalns, Leonīds Vedējs, Valentīns Volframs (vienu spēli komandas sastāvā pret Viļņas “KPW Ognisko” aizvadīja Ēriks Pētersons, kurš visu pārējo sezonu spēlēja “Rīgas Futbola Klubā”).

Rīgas “ASK” komandas spēlētāji un organizatori 1934. gadā. Togad “ASK” izcīnīja savu pirmo Latvijas meistaru jeb čempionu titulu. No kreisās – Kārlis Paegle, Voldemārs Baumanis, Arvīds Pētersons, Rūdolfs Klinsons, nenoskaidrots, vārtsargs Egons Gīslers, Jēkabs Kārkliņš, Edgars Rieksts, nenoskaidrots, Arvīds Jurgens, Ādolfs Petrovskis, Roberts Pakalns, V. Priede. Foto: “Starts”, 1934. g. februāris (autors nezināms).

Hokeja spēle Esplanādē, 20. gs. 30. gadi. Priekšplānā spēlētājs “Universitātes Sporta” formā. Foto: Ēvalda Grabovska kolekcijā (autors nezināms).