Latvijas čempionāti
Latvijas čempionāts 1935

Tosezon mūsu hokejisti aizvadīja diezgan bagātīgu starptautisko spēļu sēriju. Latvijas izlase devās uz pasaules čempionātu Davosā (Šveicē) un pa ceļam aizvadīja spēles Vācijā, Latvijas studentu izlase noturēja draudzības spēles un piedalījās akadēmiskajās meistarsacīkstēs, ko mūsdienās sauc par universiādi, Sanktmoricā (Šveicē), bet pēc atgriešanās startēja SELL studentu olimpiādes hokeja turnīrā Rīgā. Piemēram, “Union” komanda bija devusies aizvadīt draudzības spēles Lietuvā.

Diezgan blīvais starptautiskais kalendārs bija par iemeslu tam, ka piecas komandas viena apļa turnīru – kopā 10 spēles – Latvijas čempionātā aizvadīja no 1934. gada decembra līdz 1935. gada martam. Turklāt viena kalendārā plānotā spēle nenotika – “Armijas Sporta Klubam” (“ASK”; Rīga) bez spēles tika piešķirta uzvara sacīkstē pret “Latvijas Sporta Biedrības” komandu.

Jau iepriekšējā sezonā sīvākā konkurence par čempionu titulu izvērtās starp “ASK” un “Universitātes Sporta” vienībām. Tā tas bija arī 1934./1935. gada sezonā un turpmākajos valsts čempionātos, kur karavīru un studentu vienības kā pašas spēcīgākās diezgan sīvi cīnījās par dominanci hokeja laukumā un arī ārpus tā. 1935. gadā par Latvijas čempionvienību kļuva “ASK”, kas bija izcīnījusi visvairāk punktu (trīs uzvaras, viens neizšķirts). Karavīriem tas bija otrais valsts čempiontituls.

Turnīra tabula. 1934/1935 (vieta, komanda, iegūtie un zaudētie punkti)

  1. “ASK” (Rīga)                         7:1
  2. “Universitātes Sports”        6:2
  3. “Union”                                 4:4
  4. “Rīgas Futbola Klubs”        3:5
  5. “Latvijas Sporta Biedrība” 0:8

Vēl nebija beigusies Latvijas meistarsacīkšu izspēle, kad tika sarīkots atsevišķs Rīgas čempionāts hokejā, kurā startēja tās pašas valsts meistarsacīkšu komandas. Rīgas čempionāta spēles tika aizvadītas februārī un martā, taču turnīrs netika pabeigts, un Rīgas čempionvienība netika noskaidrota.

1935. gadā Latvijas Vispārējo sporta svētku programmā pirmo reizi bija iekļauts hokejs, un martā tika aizvadīts t.s. Latvijas olimpiskais hokeja turnīrs. Arī šajā turnīrā uzvaru izcīnīja Rīgas “ASK” hokejisti.

Latvijas čempionāta un Latvijas olimpiskā turnīra uzvarētāju “ASK” (Rīga) sastāvs 1934./1935. g. sezonā

Vārtsargi: Egons Gīslers, Herberts Kuške

Laukuma spēlētāji: Balodis, Artūrs Dāle, Arvīds Jurgens, Jānis Kļaviņš, Ādolfs Ķempelis, Levins, Kārlis Paegle, Kārlis Pakalns, Roberts Pakalns, Arvīds Pētersons, Ādolfs Petrovskis, Edgars Rieksts, Kārlis Zilpaušs.

Hokeja spēle Esplanādē, 20. gs. 30. gadi. Skatītāji bija gatavi stāvēt kājās un bija nepasargāti no nejauša ripas trāpījuma. Foto: Jergena Hvīda ģimenes kolekcijā (autors nezināms).

Tiesnesis noraugās hokeja cīņā, 20. gs. 30. gadi Rīgā. Šāds svītrains formastērps bija “Rīgas Futbola Kluba” komandai. Foto: Ēvalda Grabovska kolekcijā (autors nezināms).