Latvijas čempionāti
Latvijas čempionāts 1939

Tosezon Latvijas izlasei bija paredzēts plašāks izbraukums Rietumeiropā, ieskaitot dalību pasaules čempionātā Cīrihē un Bāzelē. Savukārt sezonas noslēgumā bija paredzēts t.s. Latvijas olimpiskais turnīrs, kas bija iekļauts ik pēc četriem gadiem notiekošo Latvijas Vispārējo sporta svētku programmā. Tādēļ Latvijas meistarsacīkstes bija diezgan kompaktas – viena apļa turnīrs četrām komandām, un to izspēlēja 1939. gada janvārī–februārī.

Līderi – “Armijas Sporta Klubs” (“ASK”; Rīga) un “Universitātes Sports” – izcīnīja vienādu punktu skaitu. Tādēļ, lai noskaidrotu Latvijas čempionus, jau pēc valstsvienības spēlētāju atgriešanās no izbraukuma 26. februārī tika rīkota abu komandu pārspēle. Uzvaru spēlē ar 2:0 un Latvijas čempiontitulu izcīnīja “ASK” hokejisti. Karavīru hokeja komandai tas bija piektais valsts meistaru jeb čempionu tituls. Starpkaru posmā nevienai citai vienībai nebija izdevies šāds panākums.

Visās piecās sezonās, kad “ASK” bija kļuvuši par Latvijas čempioniem, komandas sastāvā bija spēlējuši Kārlis Paegle un Roberts Pakalns. Tāpat visas šīs piecas sezonas ar čempionvienību bija Arvīds Jurgens, kuram trīs tituli kā spēlētājam (1934, 1935, 1936) un divi tituli kā trenerim (1938, 1939). Savukārt karavīru komandas vārtsargam Herbertam Kuškem tā jau bija septītā reize, kad viņš uzvarējis Latvijas čempionātā. Trīsreiz tas notika “Union” sastāvā (1931, 1932, 1933), četras reizes kopā ar “ASK” (1935, 1936, 1938, 1939). Neviens cits hokejists starpkaru posmā nav izcīnījis tik daudz valsts čempiontitulu.

Turnīra tabula. 1938/1939 (vieta, komanda, iegūtie un zaudētie punkti)

1.-2.     “ASK” (Rīga)                            5:1

1.-2.     “Universitātes Sports”           5:1

3.-4.     “Latvijas Sporta Biedrība”    1:5

3.-4.     “Union”                                    1:5

Pārspēle par 1. vietu

“ASK” – “Universitātes Sports” 2:0

Ievadot sezonu, 1938. gada 26. decembrī norisinājās Zibensturnīrs ar saīsinātu spēles laiku. Tajā startēja visas četras meistarsacīkšu komandas, un uzvaru izcīnīja “ASK”. Karavīru komanda kļuva arī par t.s. Latvijas olimpiskā turnīra uzvarētāju 1939. gada martā. Sezonas izskaņā Rīgas čempionātā 1. vietu izcīnīja “Universitātes Sporta” hokejisti.

Latvijas čempionāta, Latvijas olimpiskā turnīra un Zibensturnīra uzvarētāju “ASK” (Rīga) sastāvs 1938./1939. g. sezonā

Vārtsargs: Herberts Kuške

Laukuma spēlētāji: Artūrs Dāle, V. Kārkliņš, Ēriks Koņeckis, Kārlis Paegle, Kārlis Pakalns, Roberts Pakalns, Mārtiņš Pētersons, Ludvigs Putniņš, Rūdolfs Veide, Harijs Vītoliņš, Kārlis Zilpaušs, Laimonis Zilpaušs.

Rīgas čempionāta uzvarētāju “Universitātes Sports” sastāvs 1938./1939. g. sezonā

Vārtsargi: Alfons Ansons, Roberts Lapainis

Laukuma spēlētāji: Aleksejs Auziņš, Jānis Bebris, Roberts Bluķis, Fišers, Edgars Klāvs, Kārlis Muške, Augusts Ozols, Arvīds Pētersons, Roberts Šūlmanis, Voldemārs Šūlmanis, Leonīds Vedējs, Hermanis Zaļums.

“Latvijas Sporta Biedrības” (“LSB”) slidotava, 1938. g. decembrī. Trenējas “LSB” uzbrucējs Jānis Liģers. Foto: Jāņa Liģera ģimenes kolekcijā (autors nezināms).

Cīņas karstumā. “Latvijas Sporta Biedrība” pret “Universitātes Sportu”. Domājams, uz Ķīšezera ledus 1939. g. martā. Foto: Roberta Šūlmaņa ģimenes kolekcijā (autors nezināms).