Latvijas čempionāti
Rīgas čempionāts 1944

Hokejam nelabvēlīgi laika apstākļi būtiski ietekmēja arī nacistiskās okupācijas laika trešo sezonu. Turklāt latviešu hokejistu rindas darīja retākas mobilizācija nacistiskās Vācijas bruņotajos spēkos. Rīgā tika uzsākti hokeja treniņi un aizvadītas dažas draudzības spēles. Latvijas čempionāts tosezon netika aizvadīts, taču tika sarīkotas Rīgas meistarsacīkstes.

Rīgas čempionātā piedalījās divas komandas, un uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešama tikai viena spēle. Tā norisinājās Bauru ģimenes dārzā ierīkotajā slidotavā Rīgā, Cēsu ielā 1944. gada 5. martā. Par Rīgas čempionvienību kļuva “Universitātes Sports”, kas todien graujoši ar rezultātu 10:0 pieveica “Armijas Sporta Klubu” (“ASK”, Rīga). Jāpiebilst, ka atšķirībā no saviem pretiniekiem “ASK” laukumā devās bez maiņas spēlētājiem, un “ASK” komandas vārtos stājās spēlētājs, kurš iepriekš hokejā vārtus nebija sargājis.

Nacistiskās okupācijas laika Rīgas čempionāta uzvarētāju “Universitātes Sports” sastāvs 1943./1944. g. sezonā

Vārtsargs: Harijs Mellups

Laukuma spēlētāji: Aleksejs Auziņš, Elmārs Bauris, Roberts Bluķis, Edgars Klāvs, Haralds Norītis, Arvīds Pētersons, Voldemārs Šūlmanis, Leonīds Vedējs (draudzības spēlē komandā startēja arī Roberts Šūlmanis).

“Universitātes Sporta” pirmās un otrās komandas spēlētāji Cēsu ielas slidotavā Rīgā 1944. gadā. Foto: Haralda Norīša ģimenes kolekcijā (autors nezināms).

Spēle Cēsu ielas slidotavā Rīgā, 20. gs. 40. gadu pirmā puse. Foto: Elmāra Baura ģimenes kolekcijā (autors nezināms).

Harijs Vītoliņš (“ASK”) pret Hariju Mellupu (“US”). Saskaņā ar Elmāra Baura datējumu – 1944. gadā. Foto: Elmāra Baura ģimenes kolekcijā (autors nezināms).

 

1944/1945

Otrā pasaules kara fronte Latvijai sāka velties pāri un te tā palika līdz pat kara beigām 1945. gada maijā. Daudzi hokejisti un hokeja darbinieki tika mobilizēti Latviešu leģionā. Daudzi izcili latviešu hokejisti zaudēja dzīvību kara laukā. 1944. gada 27. decembrī Kurzemē krita Kārlis Zilpaušs – ievērojams Latvijas izlases un Rīgas “Armijas Sporta Kluba” uzbrucējs. Pēc mēneša, 1945. gada 27. janvārī Vācijā, viņam sekoja maiņas partneris valstsvienībā un klubā – izcilais Ludvigs Putniņš. Krituši bija arī citi, daudzi atradās vai drīzumā nokļuva padomju varas iestāžu apcietinājumā. Daudzi nokļuva turpināja dienēt un nonāca trimdā

Šādos apstākļos oficiāli turnīri 1944./1945. gada sezonā Latvijā nenotika. Tomēr neraugoties uz skarbajiem karalaika apstākļiem, vīri nespēja atteikties no iecienītā sporta veida un hokeju uzspēlēja. 1944. gada oktobrī nacistisko okupāciju Rīgā bija nomainījusi padomju okupācija, un Rīgā palikušie “Universitātes Sporta” hokejisti tosezon pa kādai spēlei aizvadīja. Bez oficiāliem turnīriem un titulu izcīņām.