1946 - 1991
1947
1946./1947. gada sezona

Latvieši māca Krieviem spēlēt hokeju 

Padomju Savienībā populārs bija bendijs – “krievu hokejs”. Lai neatpaliktu no pārējās pasaules Vissavienības Fiziskās kultūras un sporta komitejā pieņem lēmumu par pāriešanu uz vienu sporta veidu – hokeja spēli. Un tā Rīgā, lai tiktos ar jau tajā laikā pirmo no zinošākajiem Latvijas hokejistiem Edgaru Klāvu, ierodas futbola un hokeja sporta vadītājs Sergejs Savins. Tik tiešām, viņš šeit ieguva visu nepieciešamo informāciju. Iepazinās ar inventāru, varēja noskatīties hronikas par Latvijas meistarsacīkšu un arī starptautiskajām spēlēm, bet galvenais – kā dāvanu saņēma krievu valodā pārtulkotus Kanādas hokeja noteikumus. Ar lielu cieņu to atceras Sergejs Savins.

PSRS meistarsacīkstes sākās 1946.gada 22.decembrī. Piedalījās 12 komandas, kuras bija sadalītas 3 apakšgrupās. Latviju pārstāvēja “Dinamo”. Latvija startēja vienā grupā ar Tallinas “Dinamo” (5:1), Ļeņingradas “Dinamo” (4:2) un Maskavas “Spartaku” (izšķirošajā mačā 4:6). “Dinamo” spēlēja turnīrā par 4.-7.vietu ar GKS (Gaisa kara spēku) komandu. Savstarpējās spēles rezultāts bija neizšķirts 1:1, bet pēc labākas gūto un zaudēto vārtu attiecības “Dinamo” turnīrā ieņēma 4.vietu.

“Dinamo” komandas sastāvs: vārtsargi – Roberts Lapainis, Harijs Mellups; aizsargi – Nikolajs Ķesteris, Roberts Pakalns, Harijs Vītoliņš; uzbrucēji – Elmārs Bauris, Alfons Jēgers, Edgars Klāvs, Arvīds Pētersons, Mārtiņš Pētersons, Roberts Šūlmanis, Laimonis Zilpaušs. Komandas treneris – Jānis Dobelis.