LPSR čempionāti
Latvijas PSR čempionāts 1948

Tā bija pirmā sezona, kad Latvijas PSR čempionātā startēja hokeja komandas ne tikai no Rīgas. Savulaik vēl neatkarīgas Latvijas meistarsacīkstēs pirmajās trijās sezonās, līdz 1933. gadam, piedalījās 2-3 Liepājas vienības sezonā. Bet tagad, 1947./1948. gada sezonā startēja četras dažādu reģionu komandas.

Latvijas PSR meistarsacīkstes norisinājās 1948. gada februārī. Turnīrā startēja 10 komandas, kas bija iedalītas divās apakšgrupās, katrā no tām aizvadot viena apļa turnīru. Pirmajā apakšgrupā startēja sešas Rīgas vienības – “Daugava 2”, “Dinamo 2”, Kazina daļa, Kretova daļa, “Spartaks” un “VEF”. Par Kazina un Kretova daļām tika sauktas Padomju armijas komplektētās hokeja komandas. Otrajā apakšgrupā spēlēja pa vienai vienībai no Bauskas, Daugavpils, Liepājas un Talsiem.

Pēc apakšgrupu spēlēm 20. februārī norisinājās spēle par 3. vietu un 1. vietu. Meistarsacīkšu finālā sacentās apakšgrupu uzvarētāji – Rīgas “Dinamo 2” un Liepājas “Daugava”. Ar  12:2 uzvarēja un par Latvijas PSR čempionvienību kļuva Rīgas “Dinamo” otrā komanda. Liepājnieki čempionātā palika 2. vietā, bet 3. vietu izcīnīja Kretova daļa, kas pieveica Talsu komandu.

Turnīra tabula. 1947/1948

Pirmā apakšgrupa (vieta, komanda, iegūtie un zaudētie punkti)

  1. “Dinamo 2” (Rīga)                                  9:1
  2. Kretova daļa (Rīga; kapt. Kuročkins) 8:2
  3. Kazina daļa (Rīga; kapt. Cibulis)         7:3
  4. “Spartaks” (Rīga)                                    4:6
  5. “VEF” (Rīga)                                            2:8
  6. “Daugava 2” (Rīga)                               0:10

Otrā apakšgrupa (vieta, komanda, iegūtie un zaudētie punkti)

  1. “Daugava” (Liepāja)   6:0
  2. “Daugava” (Talsi)       4:2
  3. Daugavpils                   2:4
  4. “Daugava” (Bauska) 0:6

Spēles par vietām

Par 1. vietu (fināls): “Dinamo 2” – “Daugava” (Liepāja) 12:2

Par 3. vietu: Kretova daļa – “Daugava” (Talsi) 12:1

Rīgas “Dinamo 2” komanda kā pirmās (Rīgas) apakšgrupas uzvarētāja tosezon tika atzīta arī par Rīgas čempionvienību. Sezonas noslēgumā, 1948. gada februārī–martā, olimpiskā turnīra (t.i., izslēgšanas spēļu) kārtībā norisinājās Rīgas kausa izcīņa, kurā bija pieteiktas astoņas, bet startēja septiņas rīdzinieku komandas – sešas Latvijas PSR meistarsacīkstēs startējušās (“Daugava 2”, “Dinamo 2”, Kazina daļa, Kretova daļa, “Spartaks”, “VEF”) un “AVN” (“Apgabala virsnieku nams”; krieviski – “ODO”, “ОДО”, “Облосной дом офицеров”). Rīgas kausu izcīnīja “AVN”.

Latvijas PSR čempionāta uzvarētāju “Dinamo 2” (Rīga) sastāvs 1947./1948. gada sezonā

Vārtsargs: Augusts Pētersons

Laukuma spēlētāji: Juris Briedis, Alberts Dzerelis, Leons Freimanis, Harijs Geibovičs, Jevgenijs Jeļisejevs, Alberts Linde, Dmitrijs Moločkovs, Arvīds Niklass, Voldemārs Plāsis, Roberts Prūsis, Viktors Siņickis, Laimonis Šnore, Arturs Veide

Latvijas PSR vicečempionu “Daugava” (Liepāja) sastāvs 1947./1948. gada sezonā

Vārtsargs: Vilis Zandmanis

Laukuma spēlētāji: Roberts Heiblihs, Aino (Ainis) Hermanis, Kārlis Kazāks*, Pauls Krūmiņš, Imants Poriņš, Edvīns Smiltnieks, Voldemārs Sudmalis, Eižens Šnitko, Žanis Upenieks

* Kārlis Kazāks bija Liepājas “Daugavas” komandas sastāva pastiprinājums no Liepājas “Dinamo”.

Ernests Volgasts, 1948. gada Latvijas PSR čempionvienības “Dinamo 2” (Rīga) treneris un oficiālais pārstāvis. Savulaik hokeju spēlēja arī pats, tostarp “RFK” komandas sastāvā 30. gados.  

Attēls: Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīvā.