LPSR čempionāti
Latvijas PSR čempionats 1955

Saskaņā ar oficiālo sezonas atskaiti Latvijas PSR meistarsacīkstēs startēja 43 komandas. Čempionāts notika trijos posmos. Vispirms no janvāra sākuma līdz februāra vidum astoņās teritoriālajās zonās norisinājās priekšsacīkstes. Otrais posms bija starpzonu sacensības februāra otrajā pusē. Tam sekoja finālsacensības (finālturnīrs) Rīgā no 27. februāra līdz 4. martam. Latvijas PSR čempionāta finālsacensībām kvalificējās sešas komandas, kas aizvadīja viena apļa turnīru – pa piecām spēlēm katrai vienībai. Finālturnīrā startēja trīs komandas no Rīgas un pa vienai no citām trijām pilsētām – Cēsīm, Liepājas un Talsiem. Saskaņā ar preses datiem tās bija šo pilsētu “sastādītās komandas”, t.i., komplektētas no dažādu vienību spēlētājiem (dažviet literatūrā visām trijām nosaukums “Daugava”).

Latvijas PSR čempionu titulu pirmo reizi izcīnīja Rīgas “Lokomotīve”, kas jau iepriekš ar panākumiem startēja dažādos turnīros. Īpašas uzslavas oficiālajā sezonas atskaitē izpelnījās “Lokomotīves” jaunie hokejisti Hermanis Kurmelis, Arno Leja un Rūdolfs Šmits. Par Latvijas PSR vicečempioniem tosezon kļuva Rīgas “Dinamo” hokejisti, bet 3. vietu ieņēma Rīgas “Spartaks”.

Finālturnīra tabula. 1954/1955 (ieņemtā vieta, komanda, izcīnītie punkti)

  1. “Lokomotīve” (Rīga) 10
  2. “Dinamo” (Rīga)        8
  3. “Spartaks” (Rīga)       6
  4. Cēsis                             4
  5. Talsi                             2
  6. Liepāja                        0

Latvijas PSR kausa izcīņa norisinājās 1955. gada janvārī–februārī, un tajā piedalījās 49 komandas. Pusfinālā sacentās “Daugava” (Cēsis), “Daugava” (Talsi), Daugavpils pilsētas komanda un “Lokomotīve” (Rīga). Latvijas PSR kausa izcīņas fināls norisinājās 19. februārī Rīgā, un tajā Rīgas “Lokomotīve” uzvarēja Talsu “Daugavas” komandu.

Rīgas kausa ieguvēja noskaidrošanai finālā bija jātiekas “Lokomotīves” un “VEF” komandām, taču vienas paredzētās spēles vietā nācās aizvadīt trīs. Pirmajā reizē uzvarēja “Lokomotīve”, bet tikai iesniegts protests, un nācās pārspēlēt. Atkārtotā finālā arī pēc 2×10 minūšu papildlaika palika neizšķirts. Rīgas kausa ieguvējs tika noskaidrots tikai trešajā spēlē, kurā “Lokomotīves” hokejisti uzvarēja vefiešus.

Latvijas PSR čempionāta, Latvijas PSR kausa izcīņas un Rīgas kausa izcīņas uzvarētāju “Lokomotīve” (Rīga) sastāvs 1954./1955. gada sezonā:

Aleksejs Auziņš (spēlējošais treneris), Ivars Baltiņš, Gunārs Detlavs, Harijs Dumpis, Ilgonis Janeks, Uldis Jankavs, Hermanis Kurmelis, Arno Leja, Viesturs Mencēns, Elmārs Ozoliņš, Pēteris Ramanis, Kārlis Sniedze, Rūdolfs Šmits, Arvīds Šteinbergs

(* Komandas sastāvs saskaņā ar grāmatu: Ulmanis A., Melnās ripas bruņinieki. Latvijas hokeja vēsture, Rīga, 1998., 117. lpp.)

Latvijas PSR čempionvienība – Rīgas “Lokomotīve”. Pirmais no kreisās – spēlējošais treneris Aleksejs Auziņš.

Attēls: M. Treizona foto, “Padomju Jaunatne”, 1955. gada 6. marts (periodika.lv, Latvijas Nacionālā bibliotēka).

Latvijas PSR čempionāta finālturnīra tabula oficiālajā Latvijas PSR 1954./1955. gada hokeja sezonas atskaitē.

Dokuments: Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīvā.